Публикация на тема съвременни полови роли

ЗАЩО ВСЕ ПОВЕЧЕ МЪЖЕ СА ИМПОТЕНТНИ?

 

Огнян Узунов, фондация „Толерантност“

Четох публикация, в която се казва, че „Кризата извади на преден план адаптивността на българските жени, които явно са по-способни да оцеляват в подобни ситуации – неотдавна излязоха данни, че и по-добре се приспособяват в емиграция. Само че тази адаптивност се превръща в проклятие, ако на нейния фон мъжете стават все по-пасивни, губят самочувствие и се предават. Значителна част от тях не си търсят работа не защото чак толкова им харесва да въртят черпака у дома, а чисто и просто защото вече нямат вяра, че ще я намерят. Или пък защото единствената им алтернатива е да поработват “на черно” от време на време – нещо, което статистиката няма как да отчете. За тях промененият модел, според който жената оглавява семейството, е символ на безизходицата, не на избора. В резултат на това в крайна сметка като нищо ще се сдобием с цяла армия от потиснати представители на уж силния пол, чиито комплекси се отприщват на маса или на магистрала.“

Несъмнено авторът на статията е прав. Обаче това, с което ме провокира статията, не беше адекватността на семейно-битовият ни модел, а дали тази криза на мъжествеността се наблюдава единствено в социалните взаимоотношения или е засегнала и сексуалните. И дали единствено икономическите фактори са причина за комплексираните, т.е. за импотентните мъже.

Преди време един приятел ми изпрати следната кореспонденция, която провел в сайт за запознанства и смятам, че тя най-красноречиво ще опише споменатия проблем. Затова нека се запознаем с нея:

(М – мъжът; Ж – жената)

М: Хей здравей!
Споделяш ли, че на българският мъжът се страхува от жената?

Ж: Определено – ДА!!!
М: Добре бре и аз така си мисля, ама защо? Според теб?
Ж: Защото жената в днешно време е… казано на кратко: по-нахакана от мъжа :)))

М: По-нахакана? Е тук вече ме озадачи? Какво значи това: “по-нахакана”?

Ж: О’к… направо в буквален смисъл… иска си секс още на 1-та среща, а това не е привично за мъжа, защото, уж той трябва да диктува правилата, но….сезоните се менят!
М: А, това нямаше да ми дойде на ума. Но си 100% права. Като се замисля, ако някоя ми предложи веднага да го правим – сигурно ще я помоля първо да се поухажваме.
Благодаря – за това не се бях сещал. А уж мъжете били отраканите. Пробвала ли си го това?
Ж: Пробвах го лятото… Запознахме се тук (в сайта), уж беше на 42г, но се оказа в последствие на 54г, /не му личаха/ подробност… предложих му разходка в гората… и … за малко да получи инфаркт… горкия не бил изневерявал до сега, че аз да не гледам на боб! Е, размина се с една свирка… даже не свърши качествено…, но… адвокат… и те са… м… да… м…
Та… к`во мислиш, че търсят омъжени жени тук?!? Кореспонденция… чат???… моля те… Просто има жени дето им се иска, но не им стиска… Не ми се опонира… Та ти желая весела вечер.
М: Е, защо ме отряза. Аз също споделям твоето мнение, че жената независимо дали иска удоволствие или дете – тя иска секс. Въпреки, че не ме бива много по секса. Но направо ме разби с тази история.
Всъщност само секс ли търсиш в един мъж? Не ми се вярва?
Ж: Хах интересно стана?!?… Не те бива по-секса??? – дай превод моля???
А, това което написах е реалност!!! Нещо мъжете … се излагат…, иначе скрити тук зад монитора са най-великите, но реално… подвиват опашка…хах.
М: Ами не ме бива, това е. Може би, мен ако ме беше нападнала щях да подвия опашка и да избягам. Сигурно нямаше повече да стъпя в парк. Не ги гледай на какви се правят мъжете. Те са много по-различни от жената по отношение на секса, обаче проблема е, че и те не го знаят, а са възпитани с мачовски истории.
Сигурно си забавна жена, щом си погаждаш подобни преживявания :))).
Ж: Ежедневие, този битовизъм…, на брак от 14г…, син на 11г… пфффф … адреналина е добре дошъл… пък и обичам да не се знае… знае ли се.
Дерзай човече… и успех!
Капитане, аз напускам кораба, а на теб успешно плаване…

Определено в кореспонденцията става дума за жена, която е поела инициативата в свои ръце – и то как. Според мен обаче, причината за подобно поведение не е в жените. Защото какво би се случило с мъжа, в единия случай, ако съпругата му вместо да го хрантути реши да го напусне, а в другия, си навлече венерическа болест или не дай си Боже – СПИН? Да не говорим, че подобен начин на полов живот води до пристрастяване и зависимост. Пък и нали след като мъжете се отказват да бъдат отговорни и инициативни, все някой трябва да бъде такъв, и ако подобна инициативност у жената не ни се нрави, или поне я приемаме за неестествена, то положението на мъжа е далеч по-печално. Та нали, ако при първия тип жени мъжът става импотентен по един пасивен начин, то при втория той се „самокастрира“ като позволява подобно агресивно поведение към себе си от страна на жената. Така че резултатът и в двата случая, макар и по различен начин, е един и същ: свидетели сме на еднакво комплексирани, и поради това, импотентни мъже. Все пак, въпреки кризата, с женствеността при жената и мъжествеността при мъжа, положението не е безнадеждно. Решението на проблема се състои в съзнателното преосмисляне на присъщите полови роли.

Именно характера на мъжа и на жената, т.е. мъжката и женската психология, типичните полови модели и законите за половото привличане изяснявам в книгата си „Характерология“. Пишейки това изследване правя опит да си изясня кое и защо е типично и характерно за мъжа и съответно за жената. (Част от книгата можете да прочетете на електронен адрес: www.tolerantnost.org)

 

 Линк към статията, в. Новинар

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.